Depistarea cancerului la o etapă incipientă salvează vieți – acesta este un fapt demonstrat. Diagnosticarea cancerului înainte ca acesta să se răspândească la alte organe înseamnă că este mai probabil ca tratamentul să aibă succes.

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este creșterea necontrolată a celulelor anormale din piele. Aceste celule se formează de obicei în urma expunerii la radiații ultraviolete. De fiecare dată când pielea este expusă la radiații ultraviolete, apar modificări în structura și funcția celulelor pielii. Celulele pielii devin mai puțin capabile să se regenereze, ceea ce contribuie la răspândirea în continuare a bolii.

Tipuri principale de cancer de piele

Există trei tipuri principale de cancer de piele pe care considerăm că ar trebui să le cunoașteți, astfel încât la primele semne ale apariției lor pe corp, să solicitați imediat consultația unui dermatolog.

Bazaliomul sau cancerul de piele bazocelular este cea mai frecventă și mai puțin periculoasă formă a bolii. Formațiunile cresc încet, de obicei pe cap, gât și partea superioară a trunchiului, și pot apărea ca o umflătură sau o zonă uscată, solzoasă și pot fi roșii, palide sau sidefate. Ele sunt de obicei ușor de detectat și îndepărtat. Nu se observă recidive după îndepărtare.

Expunerea prelungită la soare și utilizarea excesivă a paturilor de bronzare pot cauza carcinom cu celule scuamoase, care este o formațiune dură, roșie, solzoasă, care poate sângera și poate forma cruste, transformându-se treptat într-o creștere asemănătoare nevilor. Crește adânc în piele, provocând durere și dezvoltarea metastazelor. Este un cancer periculos. Persoanele cu pielea deschisă și subțire sunt expuse riscului.

Și, în sfârșit, «personajul de groază» dintre cancerele de piele este melanomul. Aceasta este o boală cu adevărat periculoasă, care este diagnosticată și tratată de medicii oncodermatologi. În stadiul inițial, nu este mult diferit de formațiunea obișnuită – o aluniță, dar poartă în sine o mare putere distructivă.

Soluția 

Nu vrem în niciun caz să vă speriem cu acest articol. Este important să vă amintiți că detectarea precoce a cancerului salvează vieți și previne cel mai rău rezultat posibil, așa că este important să spuneți medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă observați ceva anormal pentru pielea dumneavoastră.

Puteți face o programare la medicul terapeut, care, după o examinare amănunțită, fie va prescrie un tratament adecvat dacă tumorile nu provoacă îngrijorare, fie va face referință la un medic dermatolog în cazuri grave.

Specializarea unui dermatolog și metodele de analiză fac posibilă identificarea «elementelor de bază» ale bolii. Una dintre metodele de diagnosticare este dermatoscopia – examinarea instrumentală. Utilizarea unui dermoscop permite medicilor să studieze în detaliu structura alunițelor și a petelor de pe piele cu amplificare. Cu ajutorul dermatoscopiei, medicii pot identifica mai bine modificările potențial periculoase în structura alunițelor, verucilor și papiloamelor. ceea ce poate indica stadiile incipiente ale cancerului de piele.

Concluzie

Cancerul de piele este o boală foarte gravă, dar consultația precoce a unui medic dermatolog și utilizarea metodelor inovative de diagnostic cresc semnificativ șansele de succes ale tratamentului și salvează vieți. Nu amânați vizita la un specialist, mai ales dacă aveți factori de risc.

Țineți minte că a avea grijă de sănătatea pielii dumneavoastră înseamnă a avea grijă de sănătatea și bunăstarea dumneavoastră generală.

Programați-vă pentru o consultație la un dermatolog pe pagina neuromed.md și vom face tot posibilul pentru ca pielea dumneavoastră să nu fie afectată.