Când simțim o stare de rău apăsătoare, alergăm imediat la medic, în cel mai bun caz.
Dacă are dureri abdominale, o persoană apelează la un gastrolog; dacă vă doare inima, aveți nevoie de un cardiolog; dacă vă îngrijorează durerile de spate, faceți o programare la un neurolog. Fiecare specialist oferă o listă cu mai multe medicamente, dintre care multe se exclud reciproc. Pacientul însuși începe să ia toate pastilele în același timp, iese din regim, întrerupe tratamentul, devine dezamăgit și, drept urmare, nu există niciun rezultat.

Pentru a evita acest lucru, trebuie mai întâi să faceți o programare la medic terapeut. Terapeutul, care este și medic generalist, întocmește și găsește verigile de combinare a măsurilor de vindecare a organelor și sistemelor corpului, ținând cont de prescripțiile medicilor de specialitate. Un rol important îl joacă aici nu doar calificările și experiența medicului, dar și faptul că pacientului i se recomandă să fie monitorizat constant de același medic. Prin menținerea unei relații între medic și pacient, se naște un grad ridicat de încredere, care contribuie la o recuperare rapidă. Medicul și pacientul sunt în permanență în contact, comunică și analizează împreună programul de tratament, care poate fi în mai multe etape și complex. O astfel de interacțiune asigură continuitatea tratamentului, deoarece adesea apar complicații, răceli sau boli infecțioase în proces, care trebuie tratate în paralel, ajustând planul dezvoltat inițial.

De ce mai este nevoie de consultația unui terapeut?

La o consultație inițială cu un terapeut puteți afla cauza afecțiunii. De exemplu, durerea în piept poate fi un simptom al unei boli a coloanei vertebrale, sau cauzată de gastrită cu reflux biliar sau boli de inimă sau este un semn al unui atac de panică. Sub nicio formă, și toți medicii vă spun acest lucru, nu vă automedicați fără a cunoaște natura și cauzele durerii. Ameliorarea temporară nu este recuperare, este foarte înșelătoare, mai ales în cazul răcelilor, în tratamentul cărora fiecare a 2 persoană se consideră specialist și expert sau folosește metodele «populare». Din păcate, o astfel de independență duce în majoritatea cazurilor la complicații și la dezvoltarea unor forme mai severe de boală. Simptomele răcelii și bolilor virale sunt similare, dar abordarea terapeutică este diferită.

Deci, ar trebui să contactați un terapeut dacă aveți o temperatură ridicată, febră sau frisoane. Dacă aveți secreții nazale, dureri în gât sau urechi. Dacă suferiți de tuse, hemoptizie, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație. Acuitatea vizuală a scăzut. Au apărut dureri în piept, furnicături sau amorțeli la nivelul extremităților și convulsii. Sunteți afectați de dureri de stomac, greață, arsuri la stomac și probleme cu scaunul. Tensiunea arterială crește, apar slăbiciune, dureri de cap, amețeli. Tulburări de somn, insomnie, anxietate. Erupție cutanată, descuamare, mâncărime. Senzație de sete, gură uscată, oboseală. Durerea bruscă apare în spate și în partea inferioară a spatelui. Pot exista unul sau mai multe simptome, dar în diferite combinații și consecutivitate indică dezvoltarea diferitor patologii.

Terapeutul ajută la evitarea bolilor și previne complicațiile acestora, prescrie și explică măsurile de profilaxie a durerii: cum să vă alimentați, ce regim hidric să urmați, când și în ce măsură se poate relua activitatea fizică.

70% dintre pacienți încep și își încheie tratamentul cu medicii generaliști. În ciuda dezvoltării medicinei moderne și a apariției unor noi specialități și specializări înguste, medicul generalist rămâne unul dintre cei mai căutați specialiști.

Cel mai bun terapeut oferă consultații la clinica Neuromed Sf.Luca. Stabiliți în prealabil o programare online sau apelând +373 69 235 015 și fiți sănătoși!