Ce este kinetoterapia? 

Kinetoterapia sau, după cum i se mai spune, chineziterapia este o abordare bazată științific pentru tratarea și soluționarea problemelor fizice, care decurg din vătămare, boală sau dizabilitate. Kinetoterapeuţii folosesc o combinație de terapie manuală, exerciții fizice, educație medicală și tehnologii moderne pentru a ajuta pacienții să-și recapete funcția fizică optimă. Acest domeniu se bazează pe o cunoaștere de înaltă calitate a anatomiei umane, biomecanicii și patologiei umane, care vizează restabilirea mișcării și ameliorarea durerii după leziuni, operații și diverse boli. În acest articol vom aborda subiectul modului în care kinetoterapia ajută pacienții și vom vorbi despre beneficiile acesteia. 

Componentele cheie ale kinetoterapiei 

Terapie manuală. Include tehnici precum masajul, mobilizarea și manipularea articulațiilor pentru ameliorarea durerii, reducerea rigidității și îmbunătățirea mobilității. 

Exerciţii fizice. Programele de exerciții personalizate sunt concepute pentru a întări mușchii, a îmbunătăți flexibilitatea și a îmbunătăți bunăstarea fizică generală. Aceste exerciții sunt esențiale pentru reabilitare și prevenirea traumelor viitoare. 

Asistență informațională și consultații. Kinetoterapeuții explică pe deplin pacienților specificul bolii lor și oferă recomandări pentru tratarea simptomelor și prevenirea recidivelor. Aceasta include sfaturi despre ţinuta corectă, activitatea fizică și chiar schimbarea stilului de viață. 

Instrumente: Diverse modalități fizice, cum ar fi căldura, frigul, ultrasunetele și stimularea electrică sunt folosite pentru a susține procesul de vindecare și de diminuare a disconfortului. În această etapă, kinetoterapia se aseamănă cu o astfel de metodă precum fizioterapia

Dacă vom continua să vorbim despre calea către o recuperare eficientă, trebuie spus că unul dintre obiectivele principale ale kinetoterapiei este ameliorarea durerii. Atunci când un pacient are dureri cronice, kinetoterapeuţii lucrează pentru a înlătura cauza principală, mai degrabă decât să mascheze, pur și simplu, simptomele.

Leziunile și intervențiile chirurgicale duc adesea la afectarea mobilității și a funcțiilor de bază ale vieții. În ajutor vin medicii kinetoterapeuţi. De exemplu, după o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulaţiei genunchiului, programul de tratament poate include exerciții de întărire pentru a susține noua articulație și pentru a îmbunătăți capacitatea de mers. Astfel de programe sunt concepute pentru a îmbunătăți forța musculară, flexibilitatea articulațiilor și rezistența. Pentru sportivii care se recuperează după leziuni sportive, regimurile de exerciții specifice îi pot ajuta să revină complet la practicarea sportului.

Valoarea abordării kinetoterapiei constă în recuperarea postoperatorie. Kinetoterapia joacă un rol important în acest proces prin ghidarea pacienților prin exerciții și tehnici care promovează vindecarea și restabilirea funcției motorii normale. Uneori, după intervenție chirurgicală la coloana vertebrală,complexul de exerciții prescris de medicul dvs. poate ajuta la restabilirea forței, a mobilității și la minimizarea complicațiilor. 

Prevenirea traumelor viitoare 

Kinetoterapeuții nu doar tratează problemele actuale, ci lucrează și pentru a preveni traumele viitoare. Înlăturând dezechilibrele biomecanice și explicându-le tehnicile de prevenire a vătămărilor, medicii pot ajuta pacienții să evite recidivele. Acest lucru este important, în special, pentru persoanele cu probleme ale sistemului musculo-scheletic în anamneză sau pentru cei implicați în activități cu risc ridicat. 

Spre deosebire de intervenția chirurgicală sau tratamentul medicamentos, kinetoterapia este o metodă neinvazivă, care utilizează tehnici naturale de vindecare. Acest lucru reduce riscul de complicații și ajută la ameliorarea stării de sănătate pentru un timp îndelungat. 

Abordare holistică 

Kinetoterapia abordează nu numai aspectele fizice ale recuperării, ci și factorii emoționali și psihologici. Prin dezvoltarea funcțiilor sistemului musculo-scheletic, pacienții experimentează o stare de spirit îmbunătățită și stres redus.

Prin ameliorarea durerii, refacerea organismului și prevenirea problemelor viitoare, kinetoterapia îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților. Acest lucru duce la o mai mare independență și încredere în sine, o funcționare zilnică îmbunătățită și o bunăstare generală.

Kinetoterapia este piatra de temelie a gamei de servicii a Centrului de Neurologie și Reabilitare Neuromed Sf. Luca din Chișinău, oferind o abordare cuprinzătoare a tratamentului și reabilitării diverselor afecțiuni fizice. Accentul pe individualitate în fiecare caz aparte, pe ameliorarea durerii, restabilirea abilităților fizice și prevenirea traumelor denotă că ea este o componentă importantă în procesul de vindecare. Indiferent dacă este un caz de recuperare după traumă, o intervenție chirurgicală sau o boală cronică, kinetoterapia oferă instrumentele și sprijinul necesar pentru o recuperare de succes. 

Ce tratează kinetoterapeuții?

În Centrul Neuromed Sf. Luca kinetoterapia ajută pacienții, încă din fragedă copilărie, cu diverse boli și afecțiuni, printre care:

  • Scolioză și alte curburi ale coloanei vertebrale;
  • Tonul scăzut sau hipertonicitate la sugari;
  • Dureri de spate, încordare musculară;
  • Hernie intervertebrală;
  • Recuperare după leziuni;
  • Reabilitare după operații;
  • Leziuni sportive;
  • Gonartroză, coxartroză, osteocondroză;
  • Dureri de cap cauzate de tensiunea în mușchii gâtului;
  • Amorțeală a brațelor și/sau picioarelor.

Prin includerea kinetoterapiei în planul de recuperare, și, având încredere în mâinile sensibile și profesionalismul înalt al medicilor de la Centrul Neuromed Sf. Luca, veţi face un pas important spre atingerea sănătății și bunăstării optime. 

„Mișcarea poate înlocui multe medicamente, dar nici un medicament nu poate înlocui mișcarea” – acest aforism al lui J. Tissot, scris în secolul al XVIII-lea, ne amintește de importanța activității fizice pentru sănătate. După traume și boli, restabilirea mișcărilor ar trebui să înceapă cât mai devreme posibil. 

Un stil de viață sedentar ne face vulnerabili la boli. Readuceți-vă activitatea și bucuria de viață – programați-vă chiar astăzi o consultație cu un kinetoterapeut la Neuromed Sf. Luca din Chișinău!